офсетов печат

Как да изберете между цифров и офсетов печат

Повечето фирми изискват печат на техните важни документи. Дори и ако нямат нужда от това, те трябва да имат отпечатани  визитки за тях. Най-често срещаните методи за печат, използвани в наши дни са офсетовият и дигиталният печат.

Как да изберете между цифров и офсетов печатДокато офсетовият печат беше доминиращият начин на отпечатване през последното десетилетие, изглежда че дигиталният печат взема превес през последните няколко години, поради високата си ефективност и времето за изпълнение.

И двата вида методи на печат имат своите плюсове и минуси. Въпреки многото предимства на цифровият печат, все още има неща за отпечатване, които изискват офсетов печат. Можете да избирате между двете, в зависимост от обема на печат, сроковете и свързаните с това разходи.

Ако имате кратък срок за изпълнение на задачата, препоръчително е да изберете дигитален печат

Ако използвате принтер с компютъра у дома, то знаете колко лесно е да се извърши дигитален печат. Чрез премахване на повечето от междинните механични стъпки, използвани в офсетовия печат, дигиталният печат става много по-ефективен и бърз. Всичко, което трябва да направите е да изпратите файла от компютъра към принтера, който произвежда разпечатка след няколко секунди. Ако сте силно притиснати от времето, дигиталния печат е най-добрият вариант за вас. Офсетовият печат изисква много подготовка, като поставяне на ролки, производство на платки, и така нататък.

Ако имате нужда от голям обем на печатни документи, офсетовият печат е далеч по-евтин.

Дигиталните принтери работят на принципа на разход за единица печат и не е възможно той да се намали, дори ако трябва да отпечатате хиляди страници. От друга страна, офсетовият печат осигурява много по-ниска цена за единица, когато обемите са високи.

Качеството на офсетовият печат все още е по-добро

Не може да се отрече фактът, че с напредъка на технологиите, качеството на дигиталният печат е станало много по-добро. Въпреки това, то все още изостава от офсетовият печат по отношение на качество и яснота. Ако качеството на печат е решаващият фактор, то трябва да се спрете на офсетов печат.

Промените в текста или изображенията

Ако Вашата задача изисква извършването на постоянни промени в материала за печат, дигиталният печат се оказва много по-ефективно средство, отколкото офсетовият печат. Това е така, защото при дигиталния печат всичко, което е необходимо за да се направят промените в документа, е просто няколко кликвания на компютъра. От друга страна, това изисква извършването на промени в ролките, което отнема доста време при офсетовият печат.

В случай на офсетов печат, разходът на единица печат намалява, когато обемите на печат се покачват. Ето защо е препоръчително да се избягва офсетовият печат, ако изискването е само за няколко стотин страници. Въпреки това, офсетовият печат може да се направи на различни повърхности като вълна, кожа, стъкло, плат, метал, керамика, пластмаса, и други. Вие трябва да погледнете цялостно картината – кое принтиране се изисква, за да решите избора си между цифров и офсетов печат.
Ако работата Ви изисква редактиране и чести промени, цифровият е далеч по-добър избор.

Меню